Przejdź do głównej zawartości

Pavlova z malinami

Pavlovą z malinami, australijski deser, odkryłam całkiem niedawno i parę miesięcy zbierałam się, by zrobić go samodzielnie. Pierwsza próba wypadła pomyślnie, choć masa z serka mascarpone była ciut za rzadka(pewnie za sprawą alkoholu), ale bardzo smaczna. Drugie podejście było bardziej tradycyjne, bo z bitą śmietaną i zaowocowało zdjęciami, które dzisiaj publikuję. Połączenie bezy, bitej śmietany i moich ulubionych owoców, malin sprawia, że moment konsumpcji chciałoby się przeciągnąć w nieskończoność! Pavlova na pewno zagości na stałe w moim menu, bowiem domownicy pytaja o nią codziennie. Pycha!
Przepis na bezę pochodzi z książki "Great Cakes"

Przepis na pavlovą z malinami
  • 4 białka
  • 225 g cukru (golden caster)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka ekstraktu wanili
  • 2 łyżeczki białego octu winnego

  • 284 ml double cream
  • ok 250 g malin

Na papierze do piecznia rysujemy okrąg o średnicy ok 20cm.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej - ok 5 min. Dodajemy mąkę kukurydziną, ekstrakt waniliowy, ocet i mieszamy ok minuty, tak, by składniki się połączyły.
Nakładamy na środek narysowanego okręgu część masy bezowej(tak, aby zostało ok 5 cm brzegu), po czym łyżką, na zewnętrzną część okręgu, nakładamy resztę masy, tworząc brzeg złożony z małych bez. Wyrównujemy środek(powninien być niżej, niż brzeg). Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 st. Pieczemy 1 godz i 15 min. Po upieczeniu studzimy.

Ubitą na sztywno śmietaną wypełniamy środek bezy, dekorujemy malinami (lub innymi sezonowymi owocami).



Komentarze

  1. Ale narobilas mi smaka ta Pavlova. Troche ciezko w Portuglii z malinami, a nie uwazam mrozonych. Bedzie wyzwanie, ale podejmuje sie:)) Piekne zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pawlowa to cudowny letnio-jesienny deser...Twoja jest na medal!
    Dojrzewaja wlasnie w ogrodzie maliny, wiec pavlowe wpisuje na liste ;D

    O serkach jeszcze Ci napisze...
    W Costco mozna kupic doskonaly amerykanski Cream Cheese, ktory nie jest slony.
    Oczywiscie wspomniana mikstura mascarpone + Quark jest rownie dobra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję Wam za komentarze i ciepłe słowa...to dla takiej początkujęcej bloggerki;) szczególnie ważne:))

    agata - dla mnie maliny to pod każdą postacią, choć przyznam, że świeże najlepsze, fotografii to ja się dopiero samouczę:)

    tatter - nieskromnie powiem, że wyszła mi ta pavlova, ale to nic skomplikowanego, a efekt, zwłaszcza smakowy, nieziemski, mniam.
    Czyżbyś maliny miała w ogródku? Zazdroszczę Ci, to moje ulubione owoce(jeszcze agrest, ale o nim, to chyba mogę zapomnieć;))
    I bardzo Ci dziękuje za te namiary na Costco, nigdy tam nie byłam, nawet nie wiedziałam, że to spożywka a okazało się, że mam ten sklep prawie pod nosem.
    Oczywiście miksturę mascarponowo-quarkową też wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, owoce mam z ogrodka truskawki, maliny, agrest, porzeczki wszelkie, jezyny, borowki i calkiem nowe krzaczki Huckleberry posadzilam w tym roku nie wiem jak nazywaja sie po polsku)i jeszcze nie mialam okazji jesc owocow. Za to zbliza sie czas jagodowy, a jagody rosna na wzgorzach za moim domem i z tego sie niezwykle ciesze!

    Zycze owocnych eksperymentow sernikowych :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To tym bardziej zazdroszczę;), może kiedyś się dorobię swoich krzaczków:)

    Przypomniało mi się, że w pobliskim, wyludnionym parku jest skrawek lasu i tam widziałam krzaczki jagodowe...tylko czy takie jagódki można zbierać?:)

    A z sernikami, będę na pewno eksperymentować, zbyt je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam ten deser. Nigdy sie jeszcze nie odwazylam na jego zrobienie. Pieknie wyglada, niesamowicie musi smakowac w połaczeniu z malinami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetyczna. I mnie najbardziej smakuje z malinami
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuję Krystyno za odwiedziny i komentarz...:)) Bądź co bądź maliny to moje ulubione owoce, wypieki i desery z nimi są doskonałe...:D
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej! Co się dzieje z bezą, jeśli nie dodamy octu? ;-) Pytam poważnie, zapomniałam dodać octu i się zastanawiam, jak to wpłynęło na efekt końcowy :) Pozdrawiam, cudowne zdjęcia !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Marcepanowa - pojęcia nie mam, ale chyba juz wiesz co:)) Dziękuję za komentarz i też pozdrawiam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. oj zjadlo by sie Pavlowa.......

    OdpowiedzUsuń
  12. Wlasnie zrobilem i powiem szczerze ze wyszla swietnie. Dziekuje za przepis. ...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo się cieszę! Prawda, że wspaniały deser?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z kawą? Bardzo mnie ciekawi jak smakuje...;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …