Przejdź do głównej zawartości

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, to jedno z tych dań, po które zawsze sięgałam, gdy bywałam "w gościach" a ponieważ mieszkam w kraju, gdzie nie serwują tego typu dania, jestem zmuszona przyrządzać sałatkę sama...bądź robią to domownicy. Ostatnio mamy na nią smaka, więc jest u nas dość często. I niech się schowają wszystkie lekkie, modne, zdrowe, niskokaloryczne...ten tradycyjny, stały mix warzyw wymieszanych z majonezem jest niepowtarzalny, niezastąpiony i pyszny...i oprócz bigosu, tradycyjna sałatka jarzynowa to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej.

Sałatka jarzynowa

Przepis na sałatkę jarzynową
  • 6 ziemniaków
  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki(zastąpiłam pasternakiem, bo tutaj nie ma)
  • seler(korzeń)
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • puszka zielonego groszku
  • 8 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu(dobrego)
  • sól i pieprz

Ziemniaki, marchewki, pietruszki, seler ugotowałam na parze. Jajka ugotowałam na twardo. Wszystkie składniki pokroiłam w drobna kosteczkę, dodałam groszek i wymieszałam w sporym garnku. Dodałam soli, pieprzu i wymieszałam z majonezem(Hellmann's). Najlepsza jest oczywiście jak trochę postoi i się "przegryzie" ale u nas nie za bardzo może postać. Znika błyskawicznie.

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Komentarze

  1. Uwielbiam sałatke jarzynową! Zjadłabym talerzyk , poproszę więc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko chętnie, ale niestety już tylko smak pozostał i chęci na zrobienie następnej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobię znowu tą sałatkę, jest taka pyszna!... Albo się wproszę na Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra dziewczyny, robię następną...;DDD

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie sałatka jarzynowa kojarzy się z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. I u nas w domu przyrządzało ją się z majonezem kieleckim, ma on mocno octowy smak, który ją zaostrza :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …