środa, 24 marca 2010

Migdałowa babka maślana

To w zasadzie taki rodzaj babki o migdałowym smaku. Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Migdałowa babka maślana

Migdałowa babka maślana

  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 22o g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki
  • 90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów

Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Kuchnia Wielkanocna 2010

10 komentarzy:

  1. Jaka puszysta:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne zdjęcie.
    Mniam.
    Takie czyste i proste zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo, bardzo apetycznie ta babeczka!:))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że zjadłabym wszystkie 4 kawałki nie mogąc się od nich oderwać... :) uwielbiam migdały i wszystko, co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mam wzmożona produkcję śliny;) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Njabardziej przemawia do mnie "maślanowowść" tej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babeczka,bardzo apetycznie się prezentuje,chętnie bym się poczęstowała, ale własnie delektuję się swoją ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. do porannej kawy też byłaby idealna...

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja lubię bardzo takie suche, babkowe ciasta :) I do tego z migdałami - ideał do kawy z duuużą ilością mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)