wtorek, 20 marca 2012

Passion cake czyli tort nieco inaczej

Czy ciasto marchewkowe może zastąpić tradycyjny tort? Myślę, że tak. Czego dowodem ten oto "Passion cake". Marchewkowo-bananowo-olejowy "biszkopt" nie wymaga nasączenia, bo jest bardzo wilgotny i na dodatek pełen bakalii. Serkowa masa, choć bardzo słodka, to jednak bije na głowę niejedną tradycyjną masę maślaną, a przy tym świetnie się komponuje z resztą ciasta. Zdrowo, choć na pewno kalorycznie, odpowiednio wilgotnie i bardzo smacznie. Ja osobiście jestem zdecydowanie na tak. Polecam.

Passion cake czyli tort nieco inaczej


Przepis na Passion cake czyli tort nieco inaczej


    Passion cake czyli tort nieco inaczej
  • 250 g (2 szklanki) maki samorosnacej, przesianej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 200 g (1 szklanka) oleju slonecznikowego
  • 2 małe banany, rozgniecione
  • 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek)
  • 50 g (1/3 szklanki) wiórek kokosowych
  • 50 g (1/2 szklanki) orzechów włoskich, pokrojonych
  • 50 g (1/3 szklanki) rodzynek
  • 50 g (1/2 szkalnki) orzechów macadamia(można zastąpić migdałami lub dodać więcej włoskich)


Masa serowa do przekładania:


  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g (2 szklanki) cukru pudru, najlepiej trzcinowego, przesianego
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych


Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy jajka i olej i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie mieszamy.
Przenosimy ciasto do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 35 minut, sprawdzając patyczkiem.
Foremkię umieszczamy na kratce i czekamy 20 minut, po czym wyjmujemy delikatnie ciasto i przenosimy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

By zrobić masę umieszczamy masło, serek i ekstrakt z wanilii w mikserze i ubiajmy do gładkości. Dodajemy cukier puder i dalej dokładnie ubijamy, aż masa będzie gładka.

Biszkopt kroimy na pół. Spód smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy pozostałą masą. Posypujemy orzechami.
Przepis z książki Sue Lawrence "Book of baking"

14 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! Ta masa serkowa to przekładania to świetny pomysł. Z pewnością by mi posmakowało.Mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada fantastycznie. Zjadlabym kawaleczek tego ciasta nawet teraz :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam slabosc do wypiekow z dodatkiem marchewki, wiec ten wyjatkowy tort bardzo mi sie podoba :) A serkowa masa jest chyba moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe ciasto :) mój przepis różni się nieznacznie - trochę w ilościach, trochę w składnikach (np. olej rzepakowy zamiast słonecznikowego, bo zdrowszy) - ale generalnie jest podobny, więc z ręką na sercu polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie może! Uwielbiam smak ciasta marchewkowego, które uważam, za o wiele lepsze niż niektóre torty!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z Tobą i uważam,że torty marchewkowe są lepsze jak biszkoptowe i też wypróbowałam. Twoje ciasto jest bardzo efektowne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. marchewkowe ciasto ostatnio kusi mnie okrutnie i już wiem, że za dwa dni je upiekę..

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ochote zatopic swoja zabki w kawalku takiego niecodziennego tortu... i poczuc jego smak!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda świetnie i tak też na pewno smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. tak sobie oglądam i czytam.. i stwierdzam, że taki tort też całkiem niezły! uważam, że świetnie się sprawdza zamiast normalnej wersji ;] też bardzo wykwintny, wbrew pozorom ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. super,tylko w kremie 1 szklanka cukru pudru wystarczy,skoro za slodki pozdrawiam!!!Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  13. mysle, ze smakowalo super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chetnie bysmy takiego tortu sprobowali :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)