sobota, 20 października 2012

Babeczki czekoladowo-sernikowe

Po urlopowej przerwie wracam do blogowania, choć babeczki czekoladowo-sernikowe są sprzed urlopu i dawno ich już nie ma:)
Intensywnie czekoladowe ciasto i sernikowy wierzch, taka kombinacja musi smakować. I smakowała, bo babeczki znikły błyskawicznie przy wtórze ochów i achów. Polecam.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"

Babeczki czekoladowo-sernikowe


Przepis na babeczki czekoladowo-sernikowe
  • 175 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 200 g drobnego cukru (150 g do ciasta, 50 g do masy sernikowej)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 175 ml wody
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 150 g serka śmietankowego (cream cheese)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 g czekoladowych łezek (można pominąć)

Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ze 150 g cukru. Dodajemy olej, wodę, ocet i ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostały cukier(50 g), serek i jajo umieszczamy w dużej misce i dobrze ubijamy. Mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy czekoladową masę do foremek, na wierzch wykładamy masę serową.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia

Babeczki czekoladowo-sernikowe


7 komentarzy:

  1. Śliczne i pyszne te Twoje babeczki:)Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pycha. Nie dziwię się, że szybko znikły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sciągnęlaś mnie tu zdjeciem. Warto bylo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie to, że mam dzisiaj ciacho de herbaty, to bym zazdrościła, że takie smakołyki miałaś ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladają bardzo smakowicie to się nie dziwię, zę zniknęły szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! wspaniała stronka i przepisy super!mam pytanie, czy do ciasta nie potrzeba jajka? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo!:) Nie, ciasto jest bez jajka. Jedno jajko dodajemy jedynie do masy serkowej.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)