Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z dynią, serem i ziołami

To moje drugie w życiu wytrawne muffiny i postaram się robić je częściej. Okazało się, że są świetnym daniem nie tylko na śniadanie, ale również na lunch do pracy. Trzydniowa muffina, podgrzana w mikrofali była pyszną przekąską na ciepło, nic nie straciła ze swego smaku. Dodatek dyni jest tu niewielki, ale dzięki niej muffiny zyskały dodatkową wilgotność. Puree przygotowałam z kawałka dyni o wadze 50 g. Pokroiłam ją w kostkę i gotowałam przez 15 minut. Rozgniotłam widelcem. Przepis dodaję do Festiwalu Dyniowego Bei.
Przepis z "The Hummingbird Bakery Cake Days"

Muffiny z dynią, serem i ziołami


Przepis na muffiny z dynia, serem i ziołami
  • 60 g cebuli (1 mała), drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
  • 90 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1.2 łyżeczki soli
  • 250 ml pełnego mleka
  • 2 duże jajka
  • 50 g puree z dyni
  • 80 g sera mature Cheddar, startego
  • 30 g pietruszki i trybulki lub innych dowolnych świeżych ziół, drobno posiekanych

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cebulę z suszonymi ziołami, okolo 3-4 minut, pilnując by nie zrumieniła się. Odstawiamy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski. W dzbanku mieszamy mleko z jajkami. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie mieszankę mleczno-jajeczną. Ubijamy mikserem na niskich obrotach.
Pozostałe masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ubitych składników. Dodajemy dyniowe puree, dokładnie mieszamy. Mieszamy ze startym serem, pietruszką i trybulką oraz usmażoną cebulą. Przekładamy łyżką do foremek. Pieczemy ok 35 minut. Pozostawiamy przez chwilę w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Muffiny z dynią, serem i ziołami

Komentarze

  1. Fajne, wytrawnych dyniowych jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja slicznie!!! musze takie koniecznie zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one są ładne! Ciekawa jestem,czy by mi posmakowały takie wytrawne. Raz robiłam z oliwkami, były takie sobie ;).
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie piekłam muffinek. O wytrawnych już nie wspomnę. Wyglądają bardzo smakowicie;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te wytrawne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję dziewczyny za komentarze:) A takie wytrawne muffiny warto wypróbować, na śniadanie jak znalazł. Przyznam, że nawet taką czterodniową podgrzałam w mikrofali i ze smakiem zjadłam;-)Nic się nie zmarnowało:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wytrawne muffiny to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …