poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Kolejne cytrynowe ciasto. Podobne do poprzedniego ciasta z makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat cytryny jest intensywny, a cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę. Cytrynowe ciasto z makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.
Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem


Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
  • 125 g masła, plus dodatkowo do smarowania
  • 3 cytryny
  • 225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki
  • 3 jajka
  • 200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maku, plus szczypta do posypania
  • 190 g cukru pudru, przesianego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g cukru. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z jogurtem i makiem.
Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).

Przygotowujemy syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i pozostałe 3 łylżeczki cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia syropu.
Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem i skórką startą z 1 cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy makiem. Podajemy, gdy lukier zastygnie.



Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

15 komentarzy:

  1. Lubie takie ciacha wilgotne i puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na nie patrzę, to nic tylko do herbatki popołudniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie. U mnie dzis tez ciasto cytrynowe tylko bez maku :) Takie z makiem tez sobie wkrotce upieke bo wyglada wspaniale :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :) lubię takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie bardzo cytrynowe ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Takie ciasta są wspaniałe. KOniecznie muszę je mieć u siebie.
    Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto cytrynowe to hit u mnie w domu, bardzo lekkie i orzeźwiające (jak na ciasto), piękne zdjęcia, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja cie krece... fajne to ciasto!!! lajkujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne! Wyglada na bardzo wilgotne. Uwielbiam cytrusowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze keidyś zrobić takiego cytrynowca;)

    OdpowiedzUsuń
  11. beata- właśnie wyjęłam z piekarnika, wyrosło pięknie i pachnie niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, cieszę się bardzo, że ciasto wyrosło:) Mam nadzieją, że również będzie smakowało:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)