poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Ciasta marchewkowe mają wielu swoich zwolenników. Są bardzo wilgotne, smaczne, proste do zrobienia. Dzisiejszy przepis na marchewkowe ciasto wzbogacony jest o pyszną waniliową polewę na bazie lekkiego śmietankowego serka oraz bakalie - orzechy i rodzynki nasączone pomarańczowym sokiem. Ciasto jest więc dodatkowo wilgotne, a słodka polewa z serka wspaniale równoważy mniej słodkie ciasto.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą


Przepis na ciasto marchewkowe z waniliowa polewą

  • 85 g sułtanek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 125 ml oleju ze słonecznika
  • 85 g mąki pełnoziarnistej
  • 85 g maki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 175g jasnego cukru brązowego (light brown soft)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 175 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce(2 duże marchwie)

na polewę:
  • 100 g serka typu philadelphia
  • 25 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 175 g cukru pudru, przesianego

Sułtanki namaczamy w soku pomarańczowym prze 3-4 godziny lub całą noc.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą keksówkę.
Przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy i pół lyżeczki soli umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej olej i jajka, dobrze mieszamy. Dodajemy marchewkę, orzechy i sułtanki wraz z pomarańczowym sokiem. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Na polewę ubijamy serek, masło, wanilię i cukier, aż masa będzie gładka. Chłodzimy. Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolną połówkę smarujemy połową masy, przykrywamy drugą połówką. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Przepis na bazie przepisu z książki "GoodFood 500 triple tested recipes"

11 komentarzy:

  1. Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem. Ale nie umiem go robić. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda :) Marchewkowe jest dobre w każdej wersji, ja zawszę dodaję do niego jeszcze pokrojone kawałeczki ananasa,no i obowiązkowo musi być z polewą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio rozsmakowałam się w marchewkowych ciastach, więc przepis zapisuję i z pewnością kiedyś wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaaa, wygląda na bardzo wilgotne ciasto - dokładnie takie, jakie lubię. :)
    eh, chciałabym jeszcze przed świętami takie upiec <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię marchewkowe ciasta. Z taką polewą smakują świetnie.
    Pięknie wygląda Twoje ciacho.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestem fanką marchewkowego ciasta. Ja zazwyczaj przekładam kremem bydyniowym i oblewam polewą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, myślisz, że zrobienie w domu cukru trzcinowego czy muscovado jest dobrym pomysłem? http://iamnotevenhere.blogspot.com/2011/02/jak-zrobic-tani-prawdziwy-cukier.html

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, z "pierzynka" z Philadelphii marchewkowe smakuje wybotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I tym sposobem stworzylam nowe slowo: "wybotnie", polaczenie "wybornie" i "wybitnie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto, jedynie zastosowałabym troszkę mniej aromatu waniliowego niż podane jest w przepisie ;) Wilgotne, chrupkie z wierzchu, cudne!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)