środa, 19 grudnia 2012

Makaron domowy

Na rynku jest duży wybór gotowych makaronów, ale nic nie zastąpi takiego prawdziwego, domowego makaronu, przygotowanego ze świeżych jajek i własnoręcznie zagniecionego. Wiem, że wrzucić makaron z torebki jest łatwiej, bo przygotowanie domowego makaronu zabiera trochę czasu, ale pomimo to warto poświęcić te kilka minut więcej i do świątecznego lub niedzielnego rosołu przygotować takie domowe kluseczki. Są pyszne.

Makaron domowy


Przepis  na makaron domowy
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/4-1/2 szklanki wody
  • sól

Mąkę rozsypujemy na blat, robimy wgłębienie w środku i wbijamy w nie jajka, lekko solimy. Dolewając stopniowo wody(ilość w zależności od rodzaju użytej mąki i wielkości jajek), zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy cienko na obsypanej mąką stolnicy (w czasie wałkowania, pozostałe części przykrywamy czystą ściereczką). Kroimy na paski, po czym układamy jeden na drugi i siekamy na cienkie paseczki, które lekko obsypujemy mąką. Makaron wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na durszlaku. Przelewamy zimną wodą.

Makaron domowy

4 komentarze:

  1. Zgadzam się, nic nie zastąpi domowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy jak zwykle najpyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, nie ma jak domowy :) trochę się trzeba napracować, ale wart :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron domowy jest nie do pobicia a zdjęcia domowego makaronu zawsze wywołują u mnie ślinotok! Ja składniki wrzucam do maszyny do chleba i włączam program do robienia makaronu a potem walczę wałkiem. Mam jednak nadzieję, że w tym roku Mikołaj nie zignoruje po raz kolejny prośby o maszynkę!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)