czwartek, 6 grudnia 2012

Puree z ziemniaków i selera

Dodanie do ziemniaków kawałka selera sprawi, że zwyczajne ziemniaczane puree, pozyska dodatkowy, smakowy akcent, który nie tylko urozmaici nudne ziemniaki, ale wzbogaci naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze. Seler, to wciąż słabo zagospodarowane, choć zdrowe i smaczne warzywo. Puree ma wyraźnie selerowy smak. Nam to puree z selerem bardzo posmakowało.

Puree z ziemniaków i selera


Przepis na puree z ziemniaków i selera
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g selera, pokrojonego w grubą kostkę
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól i pieprz 

Do garnka z gotującą wodą, z dodatkiem łyżeczki soli, wrzucamy pokrojone ziemniaki i selera. Gotujemy do miękkości warzyw(ok 20 minut). Odcedzamy. Dodajemy  masło i gorące mleko. Doprawiamy pieprzem. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków(lub ewentualnie blenderem, wtedy masa będzie bardziej gładka)

3 komentarze:

  1. Fakt, seler jest czesto traktowany po macoszemu. A przeciez mozna z jego udzialem wyczarowac prawdziwe cuda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja selera lubię, gorzej z moimi chłopakami ;).
    A dzięki selerowi puree z pewnoscią nabiera wyrazistego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dziś zrobię - już od dawna zastanawiam się jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)