piątek, 22 lutego 2013

Torcik z białej czekolady i kawy

Miłośnikom białej czekolady ten torcik na pewno posmakuje. Biała czekolada jest nie tylko w biszkopcie, który jest wilgotny, ale duża jej ilość jest w masie, którą torcik jest przełożony. Torcik z białej czekolady ma i kawę w swoim składzie, która nadaje całemu ciastu lekko kawowego dotknięcia. Tort jest najlepszy, na drugi dzień. Gdy trochę postoi, staje się wtedy bardziej wilgotny a smak kawy jest mocniej wyczuwalny.
Przepis na ciasto dodaję do Czekoladowego Weekendu

Torcik z białej czekolady i kawy


 
Torcik z białej czekolady i kawy

  • 40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 85 g białej czekolady, połamanej
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki
  • wiórki z białej czekolady do dekoracji


polewa:

  • 175 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 85 g masła
  • 125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)
  • 125 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, a potem po 1 żółtku, cały czas ubijając oraz kawę i ekstrakt z wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą mąką i rozpuszczoną czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietanę, cukier puder i likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z białej czekolady.
Przepis inspirowany przepisem z książki "Cakes" wydawnictwa Parragon
 

13 komentarzy:

  1. Zakochałam się w nim! Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny! Jak z kawą to biorę :)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. JAki piękny!!!!Połączenie białej czekolady i kawy jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę go mojej mamie zrobić. Zakocha się z pewnością - to coś dla niej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny! Mega czekoladowy i bieluteńki :) Przepyszna propozycja:) Bardzo się cieszę, że bawiłyśmy się razem w Czekoladowym Weekendzie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hm - przypomina nieco kawową blondynkę Nigelli. Uwielbiam białą czekoladę, więc na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam!! Absolutnie fantastyczny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jakże się cieszę, że smakował :)

      Usuń
    2. Jak duże wychodzi to ciasto? Czy to, co nazywane jest polewą idzie do środka i na około?

      Usuń
    3. Nieduże ;-) na małą tortownicę 20 cm średnicy. Część polewy idzie do środka, reszta na boki i wierzch

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)