poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane. Ciasto kawowe z białą czekoladą przełożone jest masą z serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z biszkoptem. Biszkopt wzbogacony białą czekoladą i kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka


Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g masła, miękkiego
  • 140 g jasnego cukru muscovado (lub soft light brown)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

masa z serka philadelphia:
  • 200 g serka philadelphia
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • owoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy chwilkę na bardzo małym gazie. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz i mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę umieszczając ją w miseczce umieszczonej na rondelku z parującą wodą.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka a potem kawę.
Mieszamy z białą czekoladą a na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę: składniki na masę mieszamy w misce, aż masa będzie gładka.
Gdy ciasto jest zimne, kroimy je wzdłuż na pół i przekładamy masą. Wierzch posypujemy pestkami granatu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Przepis na biszkopt z białą czekoladą z książki C. Barty "Chocalate Galore"

9 komentarzy:

  1. Szukałam kiedyś przepisu na ciastu kawowe ale nic ciekawego nie znalazłam... Gdybym wtedy trafiła na to, na pewno bym zrobiła. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne jest to Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie wygląda biały krem z granatem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuje i z pewnoscią jest pyszne. Kawowe wypieki bardzo lubię, a nawet bardzo, bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kawowe .... ależ musiało smakować :)
    wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko genialnie to wygląda;3
    A granat wygląda jak czerwona kukurydza ;3





    Zapraszam na http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)