Przejdź do głównej zawartości

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko migdałowy, maślany, pyszny. Polewa z białej czekolady, obsypana migdałowymi płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi migdałami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady



Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie

  • kilka łyżek płatków migdałowych do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt migdałowy, mielone migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi płatkami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Komentarze

  1. Ubóstwiam marcepan :) Musi być bardzo smaczna, a jeszcze z polewą z białej czekolady... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo lubie ciasta z dodatkiem marcepanu. To rzecz nabyta - jako dziecko marcepanu nie znosilam. Coz, smaki sie zmieniaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie lubię marcepanu bo ta babka wygląda tak cudownie! Właśnie szukam jakiegoś przyjemnego przepisu na babkę wielkanocną- ten jest wspaniały (tylko ten marcepan :P) Świetny blog
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z marcepanem? kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, musi być przepyszna. Cudownie wygląda! Z marcepanem to pełen wypas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka migdałowa babka strasznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczna, kocham marcepan:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …