piątek, 19 kwietnia 2013

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią to chyba najbrzydsza i najmniej apetyczna potrawa jaką jadłam. Jednak smak zupełnie mnie zaskoczył. Śmietanowo-bazyliowy sos, choć brzydki, okazał się być bardzo smaczną oprawą dla kruchych, wymoczonych w mleku wątróbek. Ośmieliłabym się polecić nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.




Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku


Wątróbki dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski i zalewamy szklanką mleka. Zostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Olej i masło rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę i wątróbkę przez kilka minut. Mąkę  i musztardę rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na patelnię, mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. zdjęcie troszkę takie no.......
    ....ciemne, postaraj się może je jakoś doświetlać. a przepis sam w sobie super

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że często te najbrzydsze potrawy są zarazem najsmaczniejsze? Cynaderki robione przez moją Mamę wyglądają koszmarnie, ale cała rodzina się na nie zjeżdża. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie jest właśnie ,że ładne! I potrawa wygląda smacznie, wcale nie brzydko. Wątróbki są pyszne . NIe jadłam w takiej ciekawej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niewazne, jak wyglada, wazne, ze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)