środa, 15 maja 2013

Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

Kolejne curry z kurczaka. Tak, to zdecydowanie moje ulubione jedzenie ostatnimi czasy. Wypróbowuję coraz to nowe przepisy i jak na razie kuchnia indyjska wiedzie zdecydowany prym w mojej kuchni. Curry jest dość ostre. Papryczki, które dodałam, choć tylko dwie, miały bardzo dużą "siłę rażenia" To były zdecydowanie jedne z tych najostrzejszych. Z jakąś łagodniejszą odmianą, curry nie powinno być takie ostre, choć mnie absolutnie to nie przeszkadzało. Jak zwykle pyszne - zachęcam do wypróbowania.

Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)



Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

  • 15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
  • 10 dużych ząbków czosnku, obranych
  • 4 małe strąki czarnego kardamonu (dałam zielone)
  • 4 goździki
  • 5 cm kory cynamonu
  • 5 łyże4k oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana
  • 2 zielone papryczki chilli, całe, ale nakłute widelcem
  • 750 g udek z kurczaka, bez skórki ( u mnie 400 g piersi z kurczaka)
  • 5 łyżeczek mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki garam masala
  • sól, do smaku
  • 3 średnie pomidory, pokrojone na małe części
  • garść świeżych liści kolendry, posiekanej

Czosnek i korzeń imbiru miksujemy z odrobiną wody na pastę. Odstawiamy.
Strąki kardamonu umieszczamy w moździerzu, rozbijamy i wysypujemy ziarna. Ziarna zostawiamy w moździerzu i dodajemy goździki i cynamon. Mielimy na proszek.
Podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy liść laurowy i cebulę i smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie przyrumieniona. Dodajemy zielone chilli oraz pastę z imbiru i czosnku i smażymy ok 2-4 minut (na niewielkim ogniu)
Dodajemy kurczaka i delikatnie podsmażamy na średnim gazie. Mieszamy z przyprawami i solą. Dodajemy pomidory i wody tyle, aby dobrze przykryła kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym gazie ok 15 minut.
Odkrywamy patelnię, zwiększamy gaz, redukujemy w ten sposób wodę, kontynuujemy na niewielkim gazie przez kolejne kilka minut, do momentu, aż pojawią się krople tłuszczu.  Podajemy ze świeżą kolendrą.

Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)


Przepis z książki "Anjum's New Indian"

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie mój smak! Lubię bardzo indyjską kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry... uwielbiam! Fajny pomysł to dodanie cynamonu, musze wypróbować. Polecam też prostszą, ale również pyszną wersję - curry bananowe z kurczakiem - naprawdę wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)