wtorek, 7 maja 2013

Torcik cappuccino z bitą śmietaną na World Baking Day


WBD_reversed.png

World Baking Day - Światowy Dzień Pieczenia przypada w tym roku 19 maja. Nie wahałam się ani chwili, gdy zaproponowano mi bycie jedną z 10 polskich ambasadorek WBD. Pieczenie to jest to, co bardzo lubię.
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do uczestnictwa w tym smacznym projekcie.
Na czym polega uczestnictwo w WBD? To proste. Wystarczy wybrać jeden ze 100 przepisów, umieszczonych na stronie Światowego Dnia Pieczenia i...upiec ciasto. Przepisy są uszeregowane od najprostszego do najtrudniejszego, możecie więc zmierzyć swoje siły i wybrać ciasto, które będzie odpowiednie do Waszych umiejętności lub wybrać coś, co będzie dla Was wyzwaniem.
Mój przepis na torcik cappuccino z bitą śmietaną jest prosty, ale zapewniam Was, że ciasto jest bardzo smaczne. Dla nieliczących kalorii proponuję zwiększyć dawkę bitej śmietany. Zapraszam do pieczenia :)


Torcik cappuccino z bitą śmietaną


Torcik cappuccino z bitą śmietaną


Biszkopt z białą czekoladą:
  • 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g margaryny
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kawy w granulkach rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml tłustej śmietanki kremówki(u mnie double cream 48%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki dowolnego likieru kawowego

  • 2-3 łyżki mielonej kawy Arabica

W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko (tak, aby było lekko ciepłe), zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, do momentu, aż czekolada się rozpuści (można też rozpuścić czekoladę z mlekiem, w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Margarynę ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ubijamy, dodajemy kawę, rozpuszczoną czekoladę a na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z foremki na kratkę i studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie ubijania dodajemy cukier i likier(w przypadku użycia double cream uważamy, żeby nie ubić na masło).
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, połowę bitej śmietany wykładamy na jeden krążek i przykrywamy drugim. Resztę bitej śmietany wykładamy na wierzch ciasta. Mieloną kawę wkładamy do sitka i posypujemy nią wierzch ciasta.
 

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=ac0c1c2fd0&view=att&th=13e3c20655ca9b24&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-efhYIwuDUQI0xrE-_wV2I&sadet=1368890119046&sads=-EzkxjackP3dWcLquqAIn0u5XTc


9 komentarzy:

  1. Ale cudeńko, bardzo smakowite to ostatnie zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z tą roztopioną czekoladą, bo nie ma nic na ten temat w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada slicznie! Moze i ja cos upieke na WBD...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie i bardzo smakowicie wygląda. Może spróbuję zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam oczywiście, ciasto nie jest trudne, a naprawdę lekkie i smaczne

      Usuń
  5. Wyszło lekkie, wilgotne i przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)