sobota, 11 maja 2013

Zrazy z mięsa drobiowego

Zrazy z mięsa drobiowego to kolejny sposób na urozmaicone danie z mielonego mięsa. Tym razem delikatne mięso drobiowe( ja użyłam z indyka, ale może być też z kurczaka)  z dość pikantnym pieczarkowym farszem, najpierw podsmażone, a potem dopieczone w piekarniku.

Zrazy z mięsa drobiowego



 Zrazy z mięsa drobiowego

  • 450 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej lub otrębów
  • 50 g pieczarek, posiekane w drobną kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżka masła
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia


Z mięsa, bułki, jajka, bułki tartej (lub otrębów) wyrabiamy masę. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu.
Pieczarki i cebulę smażymy na maśle, w trakcie smażenia dodajemy chilli. Wyrobioną masę mięsną dzielimy na 8 części, każdą z części rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na niej około łyżeczki pieczarkowego farszu. Zwijamy w ruloniki, dobrze "zlepiając" końcówki. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Przekładamy zrazy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 15-20 minut.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Lubie takie domowe dania, zwlaszcza, kiedy za oknem chlodno.

    OdpowiedzUsuń
  3. poddam przepis ocenie gości

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)