piątek, 26 lipca 2013

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą to niewielkie ciasteczka o delikatnym kardamonowym smaku, półkruche, ze sporymi kawałkami białej czekolady kryjącej się w ich wnętrzu. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Do szklanki mleka lub filiżanki herbaty pasują idealnie.

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą



Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)


  • 115 g masła, miękkiego
  • 115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)
  • 1 jajko, roztrzepane widelcem
  • 250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • szczypta soli
  • 125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach między ciasteczkami. Pieczemy przez ok 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu przenosimy na kratkę i studzimy.



Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Przepis na bazie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

7 komentarzy:

  1. wyglądają niepozornie, a na pewno są zniewalająco smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kardamon, tak w daniach wytrawnych, jak i w slodkosciach. Te ciacha musza wspaniale pachniec i smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. och, takie cudeńka, maluszki, a skrywają tyle smaku! ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wglądają bardzo apetycznie, no i te pęknięcia-super!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)