Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki papryki
- bardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)
- 2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych
- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojona
- pół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkiem
- 2 limonki - u mnie cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki obtaczamy w oleju i papryce. Doprawiamy sola i pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory, cebulę, avocado, chilli, zioła i sok z jednej cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem. Ziemniaki z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Przepis inspirowany przepisem z "Sainsbury's magazine" June 2013
Fajny pomysł na obiad. Uwielbiam pieczone ziemniaki i kurczaka ale w ten sposób jeszcze ich nie robiłam
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLĄDA I BARDZO APETYCZNIE:)
OdpowiedzUsuńniesamowicie smakowita propozycja! bardzo taka wakacyjna, szybka i prosta. duzo w niej smaków i aromatów, pyszności! do tego kolory, nieodzowna część lata.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńniepozorne mega apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńPrześlicznie i bardzo apetycznie wygląda! Ta cytryna dodaje charakteru :)
OdpowiedzUsuńO, to mi się podoba! Pyszne danie. :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńduża ilość warzyw przekonuje mnie, że to dobra propozycja na upały, choć z piekarnikiem rzeczywiscie ciężko żyć o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Szalenie mi sie podoba. Lekko, smacznie i za duzo nie trzeba sie narobic :)
OdpowiedzUsuń