Przejdź do głównej zawartości

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

Prosta sałatka z jajkami w roli głównej. Oprócz jajek mamy w niej selera konserwowanego, który w sałatkach sprawuje się rewelacyjnie oraz czerwoną konserwową paprykę i wyrazisty ser cheddar. Całość wymieszana z dobrym gatunkowo majonezem i zieloną pietruszką. Oczywiście wszystko dość solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Dla mnie pycha!

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką



Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką


  • 6 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w drobną kostkę
  • słoik selera konserwowego, odcedzonego
  • 3 duże papryki konserwowe, pokrojone w kostkę
  • 100 g sera cheddar (lub innego), pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 czubate łyżki dobrego majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem


Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

Komentarze

  1. Dobry majonez to podstawa :) Komus kto lubi bardziej wyrazne smaki polecam Majonez Kielecki :)
    A salatke mialam juz okazje jesc i polecam z czystym sercem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja polecam domowy majonez - odrobina musztardy, jajko, sól i pieprz, wymieszać razem, a potem wąską strużką, stale ubijając dolewać olej rzepakowy (jest najlepszy, najzdrowszy i nie ma własnego smaku), aż całość zgęstnieje. Moim zdaniem nie ma lepszego :)

      Usuń
  2. uwielbiam konserwowego selera! ta sałatka musiała być pyszna :) ja robię z szynką pokrojoną w kosteczkę + kukurydza + ananas i ten seler właśnie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy nie jadlam konserwowego selera. Ciekawe, czy mozna to gdzies tutaj dostac...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda ta sałatka,robię też selerową,ale w zupełnie innym wydaniu,następnym razem Twoją wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …