sobota, 17 maja 2014

Paluchy z kurczaka w panierce

Jedno z ulubionych dań dla dzieci - paluchy z piersi kurczaka - sprawdzi się również jako świetna przekąska na dowolną imprezę. Paluchy są bardzo proste do wykonania a panierkę można modyfikować, dodając oprócz sera pieprz, płatki chilli lub posiekaną natkę pietruszki. Można podawać je na przykład z ketchupem, choć ja najlepiej lubię je zanurzać w sosie czosnkowym lub w tzatziki.

Nuggetsy z kurczaka



Paluchy z kurczaka w panierce


  • 1 bardzo duża pierś z kurczaka (lub 2 małe), pokrojona w paski o długości ok 8cm i szerokości 2cm
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek startego parmesanu
  • sól do smaku
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowujemy trzy płaskie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i lekko solimy. Do trzeciego wsypujemy bułkę tartą i starty parmesan, mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż będą ładnie zrumienione.


Nuggetsy z kurczaka

5 komentarzy:

  1. świetne! uwielbiam takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba najbardziej apetyczna rzecz jaką w życiu widzialam! muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite paluchy. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowity przepis, cała rodzina się zajadała

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)