Babka maślana
ciasto:
- 300 g masła, miękkiego
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 175 g mąki pszennej
- 175 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek, roztrzepanych
- 2 łyżki mleka
maślana polewa:
- 100 g drobnego cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 - 55 minut (sprawdzamy patyczkiem) Wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostrożnie odsuwamy boki od ścianek foremki. Pozostawiamy w foremce ok 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę maślana. Cukier, masło i 4 łyżki wody umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim gazie aż masło rozpuści się. Podgrzewamy jeszcze delikatnie 3 minuty po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę wylewamy na ciepłe ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
Ciekawa ta polewa :)
OdpowiedzUsuńBabka wyszła super!Upiekłam 2 ,ale zamiast mąki kartoflanej dałam budyń.i część ciasta wymieszałam z kakao, i dałam olejek migdałowy, zamiast skórki z cytryny.Można sobie trochę pofantazjować ,ale należy zachować proporcję produktów.Można upiec z samej mąki pszennej,wtedy babka będzie wilgotna.
OdpowiedzUsuńA piekarnik trzeba nastawić na góra dół czy termoobieg? :) W smaku jest pyszna! Tylko rzeczywiście z przepisu wychodzą 2 babki.
OdpowiedzUsuń